Slaninovo-čedarové muffiny

WP_20151119_088

Pro změnu jsem chtěla vyzkoušet také slané muffiny. Měla jsem strach, že muffiny nebudou nadýchané a nebudou mít typickou čepičku. Ale zkusila jsem to a výsledek byl úžasný! Tak krásné a nadýchané čepičky jako se mi povedly u těchto muffinů jsem snad ještě neměla! Čedar dal muffinům krásnou zlatavou barvu a bylinky dodaly muffinům zajímavou chuť a slanina celý muffin promastila, takže vůbec nebyl suchý. Muffinky krásně voněly po celé kuchyni.

Na 6 kusů budeme potřebovat:

Suché ingredience:

  • 125 g hladká mouka
  • ½ lžičky kypřící prášek
  • 1 špetka soli
  • 50 g čedar
  • ½ lžičky sušený česnek
  • 2 plátky anglické slaniny
  • 1 lžička šalvěj.
  • ½ lžičky cukr krystal

Tekuté ingredience:

  • 1 ks vejce
  • 1/2 hrnku olej slunečnicový
  • ½ hrnku mléko

I v tomto receptu zachováme zásadu tekuté ingredience zvlášť a suché zvlášť.

Nejprve si nakrájíme slaninu na nudličky a čedar nastrouháme nahrubo.

WP_20151119_016

Mouku prosejeme přes síto nebo jemný cedník spolu s kypřícím práškem. Mouku nasypeme na sítko, přidáme kypřící prášek, lehce promícháme a prosejeme. Kypřící prášek se tak jednoduše rozptýlí po celém objemu mouky. Poté přidáme cukr, sůl, sušenou šalvěj, česnek, slaninu a většinu čedaru (necháme si takové množství čedaru, abychom si vystačili na posypání šesti muffinů). Vše pořádně promícháme.

WP_20151119_029

Nyní smícháme tekuté suroviny – vejce, olej a mléko. Vše pořádně našleháme do pěny.

Poté obě mísy spojíme – vznikne nám hutné těsto, které po lžičkách plníme do muffinových formiček do dvou třetin jejich výšky – jak jsem psala již v úvodu, muffiny „narostou“ a budou mít krásné čepičky. Poté ještě posypeme zbylým čedarem a pečeme 20 až 25 minut na 200 °C.

WP_20151119_042

Tip na závěr: Doporučuji péct muffiny v papírových košíčcích nebo silikonových formičkách – sýr se totiž velmi lepí a leckdy nepomohou ani formičky s nepřilnavým povrchem.

Pro obměnu můžeme změnit čedar za nivu a slaninu za uzené maso či šunku.

Slaninovo-čedarové muffiny
Přidejte hodnocení receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *