Podzimní hruškové muffiny

WP_20151104_152Na zahradě se nám urodilo velké množství hrušek. Zavařuji je s hřebíčkem a skořicí, skvěle se hodí do vánočního punče, muffinů nebo jen tak… Dnešní muffiny jsou připravené z těchto zavařených hrušek, ale není problém do muffinů dát hrušky čerstvé nebo hrušky povařit ve vodě s cukrem, samozřejmě s hřebíčkem i skořicí. Tady toto typické vánoční koření nám připomene, že už je čas na shánění vánočních dárků…

Na 6 kusů muffinů budeme potřebovat následující ingredience:

Suché ingredience:

  • 200 g mouka polohrubá
  • 50 g cukr moučka
  • ½ lžičky kypřící prášek do pečiva
  • ¼ lžičky sůl
  • ¼ lžičky skořice
  • ¼ lžičky drcený hřebíček

Tekuté ingredience:

  • 150 ml mléko polotučné
  • 50 ml slunečnicový olej
  • 1 ks vejce
  • ½ lžičky vanilkový extrakt

Na dokončení:

  • 2 ks hruška

Neprve si vyšleháme mléko s olejem a vejcem a nakonec přidáme i vanilkový extrakt, který celé těsto příjemně provoní.

WP_20151104_044

V druhé míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici a hřebíček, který jsme v hmoždíři rozdrtili na prášek. Mám dojem, že hřebíček je možné už koupit drcený, ale čerstvě drcený má výraznější chuť. Je s tím sice více práce, ale rozhodně to stojí za to.

WP_20151104_052

Nyní můžeme obě připravené mísy smíchat a připravit si hladké těsto.

Hrušky (oloupané, zavařené či čerstvé) nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme je do těsta a pořádně promícháme.

WP_20151104_093

Těsto nalijeme do formiček na muffiny do výšky asi dvou třetin. Tento typ muffinů velmi dobře stoupá, takže budeme mít nádhernou čepičku.

Pečeme je asi 20 minut na 200 °C.

Tip na závěr: Hrušky můžeme koupit už zavařené – domácí jsou ale domácí. Já je připravuji tak, že hrušky oloupu, rozpůlím a zbavím jádřince. Ve velkém hrnci svaříme vodu s cukrem a tzv. vánočním kořením – skořice, hřebíček, ale můžeme přidat i badyán či nové koření. Tímto roztokem přeliji hrušky ve sklenicích, uzavřu víčkem, otočím dnem vzhůru a nechám přes noc. Takto je můžu skladovat na temném místě klidně celou zimu.

Přidejte hodnocení receptu