Na zahradě se nám urodilo velké množství hrušek. Zavařuji je s hřebíčkem a skořicí, skvěle se hodí do vánočního punče, muffinů nebo jen tak… Dnešní muffiny jsou připravené z těchto zavařených hrušek, ale není problém do muffinů dát hrušky čerstvé nebo hrušky povařit ve vodě s cukrem, samozřejmě s hřebíčkem i skořicí. Tady toto typické vánoční koření nám připomene, že už je čas na shánění vánočních dárků…
Na 6 kusů muffinů budeme potřebovat následující ingredience:
Suché ingredience:
- 200 g mouka polohrubá
- 50 g cukr moučka
- ½ lžičky kypřící prášek do pečiva
- ¼ lžičky sůl
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky drcený hřebíček
Tekuté ingredience:
- 150 ml mléko polotučné
- 50 ml slunečnicový olej
- 1 ks vejce
- ½ lžičky vanilkový extrakt
Na dokončení:
- 2 ks hruška
Neprve si vyšleháme mléko s olejem a vejcem a nakonec přidáme i vanilkový extrakt, který celé těsto příjemně provoní.
V druhé míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek, sůl, skořici a hřebíček, který jsme v hmoždíři rozdrtili na prášek. Mám dojem, že hřebíček je možné už koupit drcený, ale čerstvě drcený má výraznější chuť. Je s tím sice více práce, ale rozhodně to stojí za to.
Nyní můžeme obě připravené mísy smíchat a připravit si hladké těsto.
Hrušky (oloupané, zavařené či čerstvé) nakrájíme na malé kostičky. Vmícháme je do těsta a pořádně promícháme.
Těsto nalijeme do formiček na muffiny do výšky asi dvou třetin. Tento typ muffinů velmi dobře stoupá, takže budeme mít nádhernou čepičku.
Pečeme je asi 20 minut na 200 °C.
Tip na závěr: Hrušky můžeme koupit už zavařené – domácí jsou ale domácí. Já je připravuji tak, že hrušky oloupu, rozpůlím a zbavím jádřince. Ve velkém hrnci svaříme vodu s cukrem a tzv. vánočním kořením – skořice, hřebíček, ale můžeme přidat i badyán či nové koření. Tímto roztokem přeliji hrušky ve sklenicích, uzavřu víčkem, otočím dnem vzhůru a nechám přes noc. Takto je můžu skladovat na temném místě klidně celou zimu.