Ořechové muffiny

WP_20151104_139

Vědci doporučují sníst hrst ořechů denně. Na jedné straně obsahují ořechy velké množství tuku, na straně druhé ale pravidelná konzumace ořechů snižuje množství výskytu kardiovaskulárních chorob. Když je navíc ořechů na podzim dostatek, dávám je snad do všech jídel. Mezi moje oblíbené sladké varianty patří právě ořechové muffiny. Ořechy do nich dávám nasekané velmi nahrubo, protože mám ráda, jak v muffinech krásně křupou.

Na 6 kusů muffinů budeme potřebovat:

Suché ingredience:

200 g mouka polohrubá

50 g cukr moučka

½ lžičky kypřící prášek do pečiva

¼ lžičky sůl

 

Tekuté ingredience:

150 ml mléko polotučné

50 g máslo

1 ks vejce

½ lžičky vanilkový extrakt

 

Na dokončení:

4 hrsti vlašské ořechy

 

Nejprve si rozpustíme máslo – jak jsme zvyklí: v kastrůlku na plotně nebo v hrnku v mikrovlnné troubě. Až máslo vychladne, smícháme ho s ostatními tekutými ingrediencemi.

V druhé míse smícháme zase všechny suché ingredience. Abychom zamezili hrudkám, ingredience prosejeme přes síto.

Nyní můžeme smíchat misku s tekutými ingrediencemi i misku se suchými ingrediencemi.

WP_20151104_061

Ořechy nasekáme tak jak je chceme mít – můžeme je umlít na prášek, nebo nasekat velmi nahrubo. Já preferuji druhou verzi. Také s množstvím ořechů můžeme libovolně hýbat – kdo chce víc ořechů, může klidně přidat (potom je ale potřeba snížit množství mouky, nebo zředit mlékem). Abychom zachovali všechny zdraví prospěšné vlastnosti ořechů, měli  bychom je skladovat na chladném místě, aby nežlukly a neschly. Nebojme se je proto skladovat i v lednici.

WP_20151104_068

Nasekané ořechy vmícháme do těsta. Pořádně promícháme a směsí naplníme formičky na muffiny. Plníme do dvou třetin výšky muffinů. Můžeme je ještě ozdobit tak, že vršek muffinů posypeme dalšími nasekanými ořechy, nebo doprostřed umístíme jednu polovinu ořechu – to je na fantazii každého.

WP_20151104_079

Pečeme 20 minut na 200 °C. Ořechy, kterými jsme muffiny ozdobily budou opečené dohněda.

Před podáváním můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Tip na závěr: Ořechy můžeme před vložením do těsta nasucho opéct na pánvi a teprve potom nasekat, budou křupavější jejich chuť bude výraznější. Skvělou variantou je také přidat do těsta kousek nakrájeného jablka a skořici – připomene nám to vůni jablečného štrúdlu.

Ořechové muffiny
Přidejte hodnocení receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *