Muffiny z bílé čokolády s lískovými oříšky

WP_20151111_003

Na zahradě nám roste lískový keř, takže každý rok máme krásnou úrodu lískových oříšků. Kromě výroby nutelly a čokolády je často přidávám do vánočního cukroví nebo ostatních dezertů. A tak při vymýšlení nového receptu na muffiny mi bylo jasné, co bude hlavní ingrediencí. Ale s čím oříšky spojit? Kombinace s hořkou čokoládou nebo kakaem mi přišla už ohraná. Tak jsem zkusila čokoládu bílou. A trefila jsem se!

Na 6 kusů budeme potřebovat:

Tekuté ingredience:

  • 43 g máslo
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléko polotučné
  • 1 lžička vanilkový extrakt

Suché ingredience:

  • 70 g cukr krupice
  • 125 g hladká mouka
  • ½ lžičky prášek do pečiva
  • ½ lžičky soda

Na dokončení:

  • 75 g lískových ořechů
  • 100 g bílá čokoláda

Nejprve smícháme všechny suché ingredience – mouku, sodu a prášek do pečiva do mísy prosejeme, cukr krupice poté vmícháme.

Dále smícháme všechny tekuté ingredience – vejce vyšleháme s mlékem a vanilkovým extraktem (vše pokojové teploty, lépe se všechno spojí a máslo v těstu nezatuhne). Máslo rozpustíme a necháme vychladnout – ale ne ztuhnout. Ještě tekuté ho vmícháme do těsta.

Nyní můžeme obě složky (suché i tekuté) spojit do jedné mísy a vymíchat hladké těsto.

Bílou čokoládu nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme ji do těsta.

WP_20151110_137

Pokud máme již oloupané lískové ořechy, můžeme je vcelku nebo přepůlené vmíchat do těsta. Pokud ale máme ořechy ještě ve slupce, musíme si je oloupat. Na to existuje jednoduchý fígl – ořechy dáme na pánev a opékáme, s pánví občas zatřepeme. Až je slupka opečená, ořechy odstavíme. Pokud už slupka z ořechů sama neopadala, snadno ji sundáme prsty (ovšem až po vychlazení, abychom se nespálili). Nyní už je můžeme použít do těsta.

WP_20151110_142

Těstem plníme formičky do výšky dvou třetin formiček. Doporučuji použít papírové košíčky nebo silikonové formy na muffiny – rozteklá čokoláda se totiž lepí.

Pečeme 20 minut na 200 °C.

WP_20151110_166

Tip na závěr: Muffiny můžeme polít ještě polevou z citronu a cukru – obě ingredience v poměru 1:1. Ještě před ztuhnutím polevy můžeme posypat nasucho opečenými a nahrubo nakrájenými lískovými ořechy.

Muffiny z bílé čokolády s lískovými oříšky
4.5 (90%) 2 votes