Letní „cheesecake“ muffiny

WP_20151115_034

Tyto muffiny jsou velmi lehoučké, hodí se zejména na letní období, kdy zrají jahody nebo třeba i maliny, černý rybíz… Všechno toto ovoce můžeme do muffinů použít. Muffiny ale potěší i v zimě jako taková vzpomínka na léto. V tomto receptu jsem poprvé pracovala se silikonovými formami na muffiny a nemůžu si je vynachválit. Po upečení šly muffiny krásně vyklopit, těsto se na formy nelepilo a navíc šly formičky krásně umýt. Všem doporučuji!

Na 9 středních muffinů budeme potřebovat:

  • 300 g Lučina
  • 1 ks vejce
  • 150 g čokoládové sušenky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce cukr krystal
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 150 g jahody

Vejce, máslo i jahody necháme přes noc ležet na kuchyňské lince, aby v den přípravy měly stejnou teplotu.

Sušenky rozdrtíme na prášek buď ručně – v hmoždíři, nebo je zabalíme do sáčku a rozválíme válečkem na těsto – nebo použijeme mixér. Je to úplně jedno, výsledkem by ale měla být co nejjemnější směs bez hrudek.

WP_20151115_012

Vejce oddělíme na žloutek a bílek. Žloutek vyšleháme spolu se změklým máslem do pěny a poté vmícháme i rozdrcené sušenky. Získáme takovou drobivou směs, kterou rozdělíme do formiček muffinů – výška těsta by měla být asi jeden centimetr. Sušenky na dno formiček pořádně udusáme, aby se po upečení nedrobilo.

WP_20151115_042

Nyní dáme připravené korpusy muffinů do trouby na 150 °C pečeme asi 15 minut.

Po vychladnutí rozdělíme na korpusy připravené ovoce – já jsem použila jahody, které jsem ještě rozčtvrtila. Vždy jsem si nechala jednu jahodu na ozdobu muffinu.

Bílek vyšleháme spolu s cukrem do tuhého sněhu a do něj pak opatrně zapracujeme všechnu Lučinu. Místo Lučiny můžeme použít také obyčejný tvaroh nebo i mascarpone. Tuto směs rozdělíme do formiček – směs lijeme až úplně po okraj formičky, stoupat už nebude. Nahoru na směs dáme odloženou jahodu a pečeme ještě 10 minut při stejné teplotě.

WP_20151115_017

Po vychladnutí muffiny vyklopíme z formiček a můžeme podávat.

WP_20151115_026

Tip na závěr: Servírujeme pokud možno v nějakých průhledných nádobkách – skleněných nebo plastových, aby byla vidět krásná struktura muffinů. Na podávání se nehodí klasické papírové košíčky (čistě z estetického hlediska, na chuť ani přípravu to vliv nemá).

Letní „cheesecake“ muffiny
Přidejte hodnocení receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *