Křupavé muffiny s drobenkou a novým kořením

WP_20151014_013

Muffiny, které chci představit dneska, jsou křehké, jemné a lehoučké s výbornou drobenkou na povrchu. Co nás na těchto muffinech překvapí,  je chuť nového koření, která je neobvyklá, trochu svou chutí připomíná Vánoce, ale výborně se k muffinům hodí. Opět platí ,že v jednoduchosti je krása a v našem případě i chuť.

Na 6 muffinů budeme potřebovat:

Suché ingredience:

  • 150 polohrubá mouka
  • 75 g cukr krupice
  • ½ lžičky kypřící prášek
  • ¼ lžičky nové koření mleté
  • 1/8 lžičky sůl

Tekuté ingredience:

  • 4 lžíce másla – rozpuštěné, ale vychladlé
  • 1 ks vejce
  • 100 ml mléko polotučné
  • 1/8 lžičky vanilkový extrakt

Na drobenku:

  • 35 g hrubé mouky
  • 35 g cukr krystal
  • ¼ lžičky nové koření – mleté
  • 2 lžíce máslo

Lžičkou si nabereme půl lžičky kuliček nového koření – je lepší nadrtit si je doma, chuť a aroma nového koření je pak výraznější. Nyní je rozdrtíme v hmoždíři.

WP_20151012_039

Nejprve si připravíme drobenku, kterou bude potřeba ještě chladit. Do misky nasypeme hrubou mouku, cukr krystal a polovinu nadrceného nového koření. Přidáme máslo a prsty zpracováváme v drobenku. Drobenku necháme odpočívat v lednici na dobu, po kterou budeme chystat těsto na muffiny.

WP_20151012_077

Je potřeba rozlišovat mezi cukrem krupice a cukrem krystalem. Cukr krupice je drobnější, dává se do těsta, protože se lépe rozpouští. Oproti tomu cukr krystal je lepší na povrchové úpravy dezertů – my jsme ho dali do drobenky.

Nyní postupujeme tradičně – v jedné misce smícháme tekuté ingredience: vejce, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné, ale studené máslo (nechceme, aby se nám vejce srazilo). V druhé misce smícháme suché ingredience: nejprve mouku s kypřícím práškem, poté přidáme cukr, sůl a zbytek drceného nového koření. Nakonec obě misky smícháme dohromady.

WP_20151012_058

Vymažeme si formu na muffiny – případně ji vyložíme ozdobnými košíčky. Ty pak naplníme těstem do 2/3 výšky formiček a posypeme připravenou drobenkou. Pečeme na 200 °C asi 20 minut.

Za tu dobu nám drobenka vytvoří nádhernou křupavou krustičku.

 

Tip na závěr: K muffinům by se skvěle hodila také chuť jablíček. Nebojte se jedno jablíčko přistrouhat do těsta!

Křupavé muffiny s drobenkou a novým kořením
Přidejte hodnocení receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *