Dýňové muffiny s čokoládou

WP_20151013_003WP_20151013_008

Dýňové muffiny jsou už téměř klasikou. Jak je ale ozvláštnit? Napadlo mě jednoduché vylepšení, které však muffiny povýšilo o několik úrovní víc. Přidat hořkou čokoládu. Chuť dýně a hořké čokolády je prostě neodolatelná a návyková, kdo si dá jeden muffin, bude si muset dát i další a další. Doporučuji tedy péct rovnou z dvojnásobného množství surovin.

Na 6 muffinů budeme potřebovat následující suroviny:

Tekuté ingredience:

  • 1 ks vejce
  • ¼ lžičky vanilkový extrakt
  • 290 g olej rostlinný

Suché ingredience:

  • 75 g cukr moučka
  • 100 g mouka polohrubá
  • ¼ lžičky soda
  • ¼ lžičky kypřící prášek
  • ¼ lžičky skořice
  • 1/8 lžičky sůl

Na dokončení:

  • 120 g dýňové pyré
  • 5 lžič čokoládové vločky

 

V jedné misce smícháme suché ingredience – nejprve smícháme mouku s kypřícím práškem a sodou, poté do směsi přidáme cukr, skořici a sůl. Kdybyste někdy váhali, kterou mouku použít, pamatujte si jednoduché pravidlo našich babiček: hladká mouka je na smažení, polohrubá na pečení a hrubá na vaření.

V druhé misce smícháme tekuté ingredience – vejce, olej a vanilkový extrakt. Vanilkový extrakt muffiny krásně provoní, takže ho tam určitě přidejte. V kombinaci se skořicí získáme takovou předčasnou vůni Vánoc.

WP_20151012_027

 

Nyní můžeme obě složky smíchat. Získáme hladké těsto, do kterého vmícháme dýňové pyré. Dýňové pyré připravíme tak, že dýni nakrájíme na kousky a uvaříme nebo upečeme v troubě doměkka. Poté dýni už jen rozmixujeme na kaši. Dýňové pyré vmícháme do těsta až po vychlazení.

Teď už přidáme do směsi čokoládové vločky – já jsem použila čokoládové vločky již připravené na pečení, ale postačí nám obyčejná tabulka čokolády, kterou si nakrájíme nožem na kousky. Vřele doporučuji použít hořkou čokoládu – její chuť se skvěle doplňuje se sladkostí dýně a získáme úžasnou chuť.

WP_20151012_064

Už jsme skoro v cíli – stačí jen nalít těsto do formiček na muffiny. Formičky naplňujeme do 2/3 výšky – muffinky nám pečením nádherně vystoupají. Kdo chce, může muffiny posypat ještě shora čokoládovými vločkami.

Pečeme 20 minut na 200 °C. Po vychlazení můžeme podávat.

 

Tip na závěr:

Pokud máte větší dýni, z které jste připravili více pyré než potřebujeme do tohoto receptu, můžeme si dýňové pyré také uskladnit na další použití. A to tak, že ještě horkým pyré naplníme skleničku, kterou zavřeme víčkem a otočíme dnem vzhůru přes noc. Pyré se krásně zakonzervuje ve skleničce a vydrží zde dlouho. Pokud ale dýňové pyré už není horké, můžeme ho dát do mrazničky, kde vydrží také dlouho a neztratí na kvalitě.

Dýňové muffiny s čokoládou
Přidejte hodnocení receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *