Nemůžu si pomoct, ale čokoládové dezerty jsou prostě nejlepší. Takže když jsem šla kolem prodejny s luxusní čokoládou, neváhala jsem a musela jsem tam koupit hned několik čokolád. Ačkoli bílou čokoládu moc nemusím, napadl mě skvělý nápad – zkombinovat ji s čokoládou hořkou! Budou to vlastně takové obrácené klasické muffiny, které mají bílé těsto a kousky z hnědé čokolády. A povedlo se! Po muffinech se jen zaprášilo!
Na 6 kusů budeme potřebovat:
Tekuté ingredience:
- 43 g máslo
- 1 ks vejce
- 125 ml mléko polotučné
- 1 lžička vanilkový extrakt
Suché ingredience:
- 70 g cukr krupice
- 125 g hladká mouka
- ½ lžičky prášek do pečiva
- ½ lžičky soda
Na dokončení:
- 100 g hořká hnědá čokoláda
- 50 g bílá čokoláda
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout (ne ovšem znovu ztuhnout). K máslu zašleháme mléko – pozor nesmí to být mléko z lednice, které máslo ochladí a v těstě by nám mohly vzniknout hrudky. Mléko a vlastně všechny suroviny používáme pokojové teploty – proto doporučuji nechat si všechny suroviny na kuchyňské lince třeba i přes noc. Budou pak mít stejnou teplotu a budou se lépe zpracovávat a do sebe zapojovat. Dále přidáme i vejce a vanilkový extrakt a vymícháme hladkou tekutou směs.
Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek a sodu a promícháme. Nakonec vmícháme i cukr krupice, který jsme v případě potřeby proseli přes hrubší síto. Většinou to ale není potřeba, protože většina cukrů již obsahuje složky, které zabraňují vzniku hrudek.
Nyní si připravíme čokoládu – hořkou čokoládu nastrouháme na jemném struhadle a bílou čokoládu nakrájíme na kostičky. Tyto kostičky mohou být i větší, protože bílá čokoláda je měkčí než hořká a lépe se i krájí.
Do suchých ingrediencí vmícháme i nastrouhanou hořkou čokoládu a promícháme.
Nyní můžeme spojit suché i tekuté ingredience do jedné misky. Připravíme hladké těsto.
Do tohoto těsta vmícháme kostičky bílé čokolády a promícháme.
Plníme formy na muffiny do 2/3 jejich výšky.
Po 20-timinutovém pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepici.
Zavděčíte se dětem i dospělým.
Tip na závěr: Muffiny, do kterých přidáme čokoládu (obzvláště strouhanou) se velmi rozpouští a mají tendenci přilepit se k okraji muffinové formy nebo i k papírovému košíčku. Abychom zamezili rozbití muffinu, vymažeme papírový košíček trochou oleje. Po upečení se pak muffin bude snadněji odlepovat.