Dvojčokoládové muffiny

WP_20151110_184

Nemůžu si pomoct, ale čokoládové dezerty jsou prostě nejlepší. Takže když jsem šla kolem prodejny s luxusní čokoládou, neváhala jsem a musela jsem tam koupit hned několik čokolád. Ačkoli bílou čokoládu moc nemusím, napadl mě skvělý nápad – zkombinovat ji s čokoládou hořkou! Budou to vlastně takové obrácené klasické muffiny, které mají bílé těsto a kousky z hnědé čokolády. A povedlo se! Po muffinech se jen zaprášilo!

Na 6 kusů budeme potřebovat:

Tekuté ingredience:

  • 43 g máslo
  • 1 ks vejce
  • 125 ml mléko polotučné
  • 1 lžička vanilkový extrakt

Suché ingredience:

  • 70 g cukr krupice
  • 125 g hladká mouka
  • ½ lžičky prášek do pečiva
  • ½ lžičky soda

Na dokončení:

  • 100 g hořká hnědá čokoláda
  • 50 g bílá čokoláda

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout (ne ovšem znovu ztuhnout). K máslu zašleháme mléko – pozor nesmí to být mléko z lednice, které máslo ochladí a v těstě by nám mohly vzniknout hrudky. Mléko a vlastně všechny suroviny používáme pokojové teploty – proto doporučuji nechat si všechny suroviny na kuchyňské lince třeba i přes noc. Budou pak mít stejnou teplotu a budou se lépe zpracovávat a do sebe zapojovat. Dále přidáme i vejce a vanilkový extrakt a vymícháme hladkou tekutou směs.

Do druhé mísy prosejeme mouku, kypřící prášek a sodu a promícháme. Nakonec vmícháme i cukr krupice, který jsme v případě potřeby proseli přes hrubší síto. Většinou to ale není potřeba, protože většina cukrů již obsahuje složky, které zabraňují vzniku hrudek.

WP_20151110_046

Nyní si připravíme čokoládu – hořkou čokoládu nastrouháme na jemném struhadle a bílou čokoládu nakrájíme na kostičky. Tyto kostičky mohou být i větší, protože bílá čokoláda je měkčí než hořká a lépe se i krájí.

WP_20151110_018WP_20151110_029

Do suchých ingrediencí vmícháme i nastrouhanou hořkou čokoládu a promícháme.

WP_20151110_051WP_20151110_068

Nyní můžeme spojit suché i tekuté ingredience do jedné misky. Připravíme hladké těsto.

WP_20151110_117

Do tohoto těsta vmícháme kostičky bílé čokolády a promícháme.

WP_20151110_122

Plníme formy na muffiny do 2/3 jejich výšky.

Po 20-timinutovém pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepici.

Zavděčíte se dětem i dospělým.

Tip na závěr: Muffiny, do kterých přidáme čokoládu (obzvláště strouhanou) se velmi rozpouští a mají tendenci přilepit se k okraji muffinové formy nebo i k papírovému košíčku. Abychom zamezili rozbití muffinu, vymažeme papírový košíček trochou oleje. Po upečení se pak muffin bude snadněji odlepovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *