Čokoládové muffiny s karamelem

WP_20151004_046

Ve svém oblíbeném obchodě, kde nakupuji ingredience na pečení, jsem narazila na úžasnou kvalitní hořkou čokoládu a na jejich novinku – karamelové kostky. Byly to malinkaté kostičky měkkého karamelu. Ihned se mi tyto dvě ingredience zalíbili jako základ dalšího receptu na muffiny – hořká chuť čokolády bude doplněna sladkostí karamelu. Výsledný recept mě příjemně překvapil, na začátku jsem měla obavy, jestli muffiny nebudou moc suché. Nebyly! Byli vynikající a skoro všechny zmizely ještě teplé! Uvádím recept na 6 kousků, ale doporučuji péct z dvojnásobného množství.

Na 6 muffinů budeme potřebovat:

Suché ingredience:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády (minimálně 70 % kakaa)
  • 100 g polohrubá mouka
  • 1 lžička kypřící prášek do pečiva
  • 50 g cukr krupice
  • 1 balení karamelových kostek

Tekuté ingredience:

  • 1 ks vejce
  • 50 g máslo
  • 100 ml smetana na vaření
  • 50 ml mléka

Kvalitní hořkou čokoládu nastrouháme najemno. Čokoláda musí být opravdu co nejkvalitnější, výsledné muffiny pak budou tmavší. Hořká čokoláda se bude také skvěle doplňovat s karamelem – nebojme se, že muffiny budou hořké. Karamel je osladí.

Do mísy k nastrouhané čokoládě prosejeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a cukr. Tak jsme získali všechny sypké ingredience dohromady.

WP_20151004_029

Nyní smícháme všechny tekuté ingredience – vejce vyšleháme s máslem, mlékem a smetanou do hladké hmoty. Máslo můžeme před vmícháním rozpustit – do směsi ho ale přidáváme až už je skoro vychlazené, aby se nám nesrazilo vejce.

WP_20151004_031

Do směsi tekutých ingrediencí postupně zašleháme směs suchých ingrediencí. Vypracujeme hladké těsto do kterého vmícháme karamelové kostky. Já jsem je sehnala v obchodním řetězci Tesco v oddělením se zbožím pro pečení. Jsou velké asi 3×3 mm a jsou krásně měkké. Použít můžeme ale i klasické karamelky, které si jednoduše nakrájíme na kostičky uvedené velikosti.

Těsto rozdělíme do 6 formiček na muffiny. Do formiček se těsto snažíme nalít tak, abychom nepocákali stěny formiček – těsto se pak o ně zadrhne a muffiny nebudou mít typické čepičky.

Pečeme 20 minut na 200 °C. Výsledné muffiny nebudou vůbec suché – karamel je úžasně zvlhčí.

Tip na závěr: U tohoto receptu vřele doporučuji nalít těsto do papírových košíčků na muffiny, protože v průběhu pečení se karamel rozteče. Při následném chladnutí se karamel nalepí na okraje formiček, takže je takřka nemožné vyklopit je vcelku. Pokud papírové košíčky nepoužijeme, je dobré muffiny vyklopit z formiček ještě teplé – ale opatrně, protože jsou ještě křehké.

Čokoládové muffiny s karamelem
Přidejte hodnocení receptu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *