Tento typ muffinů je charakteristický zejména pro anglicky mluvící země. Jejich citronové koláče jsou proslulé a také odsud jsem si vzala inspiraci k vytvoření muffinů. Citrony, které v tomto receptu použijeme, doporučuji koupit v bio kvalitě – zdají se mi chutnější a šťavnatější než obyčejné citrony. Jsou sice o něco dražší, ale vzhledem k rozdílu kvalit to není zas tak vysoká částka.
Na 6 kusů muffinů budeme potřebovat následující ingredience:
Suché ingredience:
- 200 g mouka polohrubá
- 40 g cukr moučka
- ½ lžičky kypřící prášek do pečiva
- ¼ lžičky sůl
Tekuté ingredience:
- 150 ml mléko polotučné
- 50 ml slunečnicový olej
- 1 ks vejce
- ½ lžičky vanilkový extrakt
Na dokončení:
- 2 ks citron
- 2 lžíce cukr moučka
Začátek je jasný: smícháme suché složky zvlášť (mouku a cukr prosejeme, aby bylo těsto nadýchanější) a tekuté složky zvlášť (tekuté složky pořádně vyšleháme, aby se spojily v jednolitou směs). Poté už můžeme obě složky smíchat v hladké těsto.
Citrony pořádně omyjeme a nastrouháme z nich kůru – do tohoto množství těsta bude stačit kůra jen z jednoho citronu. Při strouhání si dáme pozor, abychom strouhali jen žlutou část kůry, bílá část je totiž hořká. Poté z citronů vymačkáme šťávu.
Dvě lžíce citronové šťávy dáme stranou do mističky a zbytek přimícháme spolu s citronovou kůrou do těsta. Pořádně promícháme.
Těstem naplníme formičky na muffiny, které můžeme (ale nemusíme) vyložit papírovými košíčky na muffiny. Formičky plníme do dvou třetin výšky, i když u těchto muffinů můžeme i víc, protože citronové muffiny nebudou stoupat tak, jak jsme u ostatních druhů muffinů zvyklí.
Poté dáme do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 minut. Čas se liší podle typu trouby. Pokud už se nám budou zdát muffiny upečené, vytáhneme je z trouby a píchneme do nich špejlí. Měli bychom vytáhnout čistou špejli bez těsta.
To, že muffiny nebudou mít typickou velkou čepičku si vynahradíme tak, že je polijeme citronovým sirupem. Vezmeme si odloženou mističku se dvěma lžícemi citronové šťávy a přidáme dvě lžíce moučkového cukru. Tento sirup nalijeme na napůl vychlazené muffiny a necháme ztuhnout.
Tip na závěr: Pro ozvláštnění můžeme do těsta přidat sezamová semínka. Nejenže jsou velmi zdravá – obsahují velké množství nasycených mastných kyselin, proteinů a vlákniny, ale také fosfor, vápník a draslík, železo a vitamín B – ale receptu dodají netradičnost (co si budeme povídat, v České republice sezamová semínka příliš nepoužíváme). Doporučuji!
úžasné muffinky 🙂 jednoduché a ľahučké ako pierko. ja som do nich pridala sušené marhule a po upečení ponorila do citronovej polevy. je to super 🙂
Cukr by měl být moučkový nebo krystal?
Anonymka: je to tam psáno. 😉
Na polevu se hodí cukr moučka, omlouvám se, hned to upravím v receptu.
Dělala jsem je z dvojite dávky, tedy ingredience dle návodu x2 a vůbec nejsou nadýchane. Chuťově moc dobre, těsto je ale hodně hutné, nenadýchané. Mají takto být nebo jsem udělala chybu?
Mohl by být problém, ze jsem neprosila mouku přes sitko?
Dekuji